Historiaa....

Ipi Kaipiainen alias DJ Ipi on tanssittanut ravintolaväkeä tuhansilla ja jälleen tuhansilla dj-keikoilla. Ensimmäisen "oikean" dj-keikkansa tuolloin 14-vuotias Kaipiainen heitti vuonna 1979 yläasteen discossa, joten levymestari juhlii tänä vuonna 30-vuotistaiteilijajuhlaansa. – Musiikki tuli osaksi C-kasetilta, mutta porukka tanssi ja tunnelma oli niin kuin discossa pitääkin. Discossa kerättiin rahaa muistaakseni luokkaretkeä varten, joten lasken sen illan ensimmäiseksi rahakeikakseni, Kaipiainen kertoo.

Kaipiaisen musiikki-innostus syttyi 7–8 -vuotiaana isoveli Markun levykokoelmasta. mm. Beatles oli tuolloin kova sana kaveripiirissä, mutta isoveljen hyllystä löytyi ennemminkin Gary Glitteriä, Sladea ja muuta purkkaosastoa. Lisäpotkua antoivat sen aikaiset musiikkilehdet. Kaipiaisen äiti pyöritti silloista Kaakinmäen kioskia, joten uusimmat Introt ja Helpit olivat nuoren musiikkifanin käden ulottuvilla. Muusikkojututkin kiinnostivat, mutta silloisten dj-legendojen DJ Niten ja DJ Stadin Säkin eli Joke Linnamaan haastattelut tekivät kaikkein suurimman vaikutuksen. – Silloin tuli sellainen tunne, että tuota hommaa minäkin haluan tehdä. DJ Niten työskentelyä pääsin seuraamaan livenä hänen ollessa dj:nä Armi ja Danny Shown vieraillessa Pieksämäellä 1977. Silloin näin ensimmäistä kertaa, kuinka se homma oikeasti hoidetaan.

Viidentoista korvilla Kaipiainen innostui bändihommistakin. Ensimmäinen yhtye oli Komplex, jota seurasi Huttusen Jarin kanssa perustettu konemusaryhmä Pxies. Tiskijukan kutsumustaan Kaipiainen pääsi toteuttamaan bändien keikoilla, joiden yhteydessä järjestettiin usein myös disco. Pxies sai maanlaajuistakin mainetta voittamalla Linnanmäellä järjestetyn YOUTH-bändikisan vuonna 1983.
– Kaikki muut bändit soittivat rockia ja meille sanottiin, että olette aivan liikaa edellä aikaanne.
Voitto kuitenkin tuli ja sen myötä piti tulla levydiilikin, mikä jäi kuitenkin saamatta. Pxies laitettiin telakalle laulaja Kati Lappalaisen muutettua paikkakunnalta opiskelujen vuoksi.

Vuonna 1984 Kaipiainen teki ensimmäisen dj-keikkansa Savonsolmun alakerran discossa. – Silloinen vakio-dj Kaplaan Patu ei päässyt paikalle, joten hän pyysi minua tuuraajakseen. Solmussa olenkin tehnyt töitä siitä lähtien.

Vuonna 1989 teki tuloaan huumorimusiikki-ilmiö nimeltä Bat & Ryyd. Kemijärveläiskaksikko sai vihiä Pieksämäellä asuvista konemusiikkimiehistä ja Kaipiainen sai töitä esikoisalbumin sovittajana ja soittajana. Seuraavan reilun vuoden DJ Ipi kiersi partamiesten mukana ympäri Suomea. Keikkatahti oli kova, pisin yhtäjaksoinen kiertue kesti yhdeksän kuukautta. Hektisen työrupeaman jälkeen Kaipiainen "huilasi" vuoden verran normaaleissa päivätöissä, kunnes seuraava villitys, karaokebuumi kolkutteli jo oven takana. Kaipiainen otti yhteyttä kollegaansa DJ Triniin ja kaksikko lähti paahtamaan ympäri Suomea kahdella erillisellä kalustolla.

Suomalaisessa karaokevillityksessä olimme aivan eturintamassa, hommia riitti niin paljon kuin vain ehti tehdä. Joillakin keikoilla suurin osa ajasta piti kylläkin pyörittää discoa, sillä porukka ihmetteli vielä, että mistä oikein oli kysymys. Ipi ja Trini paahtoivat karaokekeikkaa jokusen vuoden, kunnes hommassa alkoi maistua loppuunpalamisen maku. Lomat olivat jääneet pitämättä usean vuoden ajalta ja hinnat olivat laskeneet muidenkin ehdittyä apajille.
– Jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt palkata poikia töihin ja jättäytyä itse taka-alalle. Sillä tavalla toimien karaokehommissa olisi voinut lyödä vaikka rahoiksikin.

Vuonna 1995 Kaipiainen ja hänen silloinen vaimonsa muuttivat Floridaan. Muuton taustalla olivat Kaipiaisen vanhempien tuttavat ja heidän automyynnin ympärillä pyörivä bisnesideansa. Hankkeen käytännön toteutus ei kuitenkaan ollut niin yksinkertainen kuin oli annettu ymmärtää, joten leiväntulon turvaamiseksi oli kehiteltävä jotain muuta. – Perustin Floridaan oman firman ja Ostin pitkän limusiinin, Lincoln Town Carin ja ryhdyin taksikuskiksi. Olimme Amerikassa reilun vuoden, sitten muutimme takaisin.
-
Se oli hyvä kielikoulu ja saisi siitä muutaman sivun elämäkertaankin, jos sellainen tulisi joskus tehtyä.

Suomeen palattuaan Kaipiainen työskenteli dj:nä mm. Mikkelin Vaakunassa ja teki imitaattori Kimmo Hannulan kanssa muutamia yhteiskeikkoja.

Ipi soittaa edelleen myös bassoa JP Sivosen luotsaamassa Tap Jelly Blues Bandissa.

Vuonna 1998 hän päätti lähteä jatkojalostamaan Jari Huttusen ja Petri Nevalaisen aikoinaan keksimää ja kuoppaamaa ideaa Pieksämäelle järjestettävästä blues-festivaalista. Samana vuonna näki päivänvalon ensimmäinen Savonsolmu Beach & Blues Party.
– Kuuntelen musiikkia laidasta laitaan, mutta rock ja blues ovat kuitenkin ne rakkaimmat.

Vuosikymmenet ovat vierineet, mutta Kaipiaisen Ipi syttyy dj-hommille edelleen. Teinidiscoissa miestä ei kuitenkaan enää näe, vaan mielenkiinto on suuntautunut vanhemman musiikin teemailtoihin. Näissäkään tapahtumissa Kaipiainen ei pyöritä levyjä pelkästään omien mieltymystensä mukaan, vaan seuraa vanhan koulukunnan dj:nä tarkasti juhlaväen reaktioita ja valitsee musiikin sen mukaan.
– Asiakkaillehan sitä musiikkia soitetaan eikä itselle.

Guinnessin ennätysten kirjan ystävät ovat saattaneet plokata DJ Ipin nimen vuoden 1994 ennätyskirjastakin. Vuonna 1993 Kaipiainen teki nimittäin Savonsolmun alakerrassa levyjen soiton ”maailmanennätyksen” 107,5 tunnin yhtäjaksoisella dj-työskentelyllään. – Urakan lopuksi terveydenhoitaja tarkasti kuntoni ja totesi, että mies on hereillä, mutta kroppa nukkuu, Kaipiainen naurahtaa.

Pieksämäen Lehti / Jari Asikainen 2010